INTERVJU BROJA - Salih Musić (Restart - poslovna ambasada za bh. dijasporu i bh. preduzetnike)

Salih Musić: 200.000 poslovnih konekcija u dijaspori kojima se rijetko ko iz države uopće obraća

Sa oko 2 miliona osoba koje su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a trenutno žive izvan njenih granica, kako pokazuju podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH,  dijaspora naše države, gledano u odnosu na broj njenog stanovništva, jedna je od najvećih u Evropi. U BiH se šalju ogromne sume novca, uglavnom kao pomoć porodicama, dok se o ozbiljnom sistematskom ulaganju ne može govoriti. „Neiskorišteni potencijal“, „rudnik zlata“ ili kako god nazivali dijasporu Bosne i Hercegovine, činjenica je da se taj potencijal ne pretvara u konkretnu akciju, a da rudnik zlata ostaje neiskopan. Upravo je Restart uvidio sva ograničenja i prepreke sa kojima se potencijalni investitori u BiH susreću, te od januara ove godine radi na uvezivanju bh. preduzetnika iz inostranstva sa lokalnim poslovnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Direktor Restarta Salih Musić govorio je o uslugama koje ova poslovna ambasada nudi, mogućnostima i potencijalima dijaspore koji se moraju bolje iskoristiti, o značaju umrežavanja... 

Čitav članak dostupan je u novom izdanju IUVENTE, koji možete pregledati ovdje.

 

 

Bosna i Hercegovina u dijaspori – ko smo, gdje smo i kamo idemo?

U posljednjih nekoliko godina desile su se mnoge promjene u strukturi stanovništva Bosne i Hercegovine, a jedan od glavnih uzročnika je nezapamćena migracija Bosanaca i Hercegovaca u inozemstvo, prvenstveno radi posla i obrazovanja. Ko su migranti, gdje se trenutno nalaze i čime se bave? Možda je odgovor na ovo pitanje jednostavniji nego što izgleda.

Čitav članak dostupan je u novom izdanju IUVENTE, koji možete pregledati ovdje.

 

 

 

Jubilarnih deset godina UMiD-a

Kako obuka za mlade mijenja živote?

Uči, misli i djeluj! Tako posložene, ove riječi na prvi pogled djeluju vrlo jasne i jednostavne, čineći jednu logičku cjelinu. Ipak, priča iza ove tri riječi jako je složena, a one su pomno birane tako da na najbolji način predstave ono što ja nisam uspjela ni u tri stranice – jednu obuku za mlade. 

Čitav članak dostupan je u novom izdanju IUVENTE, koji možete pregledati ovdje.

 

 

PREDSTAVLJAMO: Sektor za iseljeništvo (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice)

 

Oblast iseljeništva je multisektorska

 

Tokom pripremanja ovog broja više puta smo posjetili web-stranicu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, tačnije Sektora za iseljeništvo. Uzevši u obzir česte manipulacije trenutnim podacima o iseljeništvu i migracijama bh. stanovništva, podatke koje u svojim publikacijama iznese Sektor za iseljeništvo smatrali smo najrelevantnijim. Primijetili smo i da je sam rad Sektora jako širok i zanimljiv, te ga, kao institucionalnu formu rada s iseljeništvom u BiH, i predstavljamo.

 Čitav članak dostupan je u novom izdanju IUVENTE, koji možete pregledati ovdje.