INTERVJU BROJA - Rejan Igor Roić, član Radne gruoe Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO)

Vlasti su odlučile dati podršku i sistematski riješiti pitanje mladih u regiji 

Predstavnici mladih zapadnog Balkana složni su oko jedne ideje - bez zajedničkog djelovanja svih aktera, državnih i nedržavnih, ali i samih mladih nema trajnog mira i stabilnosti u regiji u kojoj žive. Poneseno tom idejom, šest zemalja Zapadnog Balkano odlučilo je zajedno raditi na rjeđavanju nagomilanih probelma mladih uspostavljanjem Regionalnog ureda za saradnju mladih...

Čitav članak dostupan je u novom izdanju IUVENTE, koji možete pregledati ovdje.

 

 

Međunarodni programi podrške mladima i zapošljavanje

Koliko međunarodni programi podrške mladima i učešće mladih u takvim programima utječu na proces zapošljavanja mladih u našoj zemlji? Jesu li međunarodni programi podrške mladima podržani u našoj zemlji i kakva su iskustva učesnika i učesnica? 

Čitav članak dostupan je u novom izdanju IUVENTE, koji možete pregledati ovdje.

 

 

 

PREDSTAVLJAMO: Centar za mlade KVART, Prijedor

Zorić: KVART je otvorena platforma za sve nezadovoljne, potlačene i ugnjetavane.

Organizacija koja jasno zastupa lijeve vrijednosti, poput socijalne pravde, jednakosti i ljudskih prava, a nasuprot tome, otvoreno se protivi i pruža aktivan otpor etnocentrizmu, nacionalizmu i patrijarhalnosti. Centar za mlade KVART je drugačija i hrabrija nevladina organizacija, jer se bavi bitnim pitanjima o kojima mnogi ćute. Tako je KVART dostizanje širih društvenih promjena u Prijedoru otpočeo kroz problematizovanje negiranja ratnih zločina i izgradnju kulture sjećanja, a takođe je okrenut i prema radu na ostvarivanju ljudskih prava i socijalnoj integraciji, posebno ugroženih i marginalizovanih grupa. U svom radu fokusiran je na mlade ljude koji jesu i treba da budu nosioci pozitivnih društvenih promjena. 

 Čitav članak dostupan je u novom izdanju IUVENTE, koji možete pregledati ovdje.

 

 

Job shadowing kao prilika za dodatnu edukaciju i razvoj karijere

Danas, kad se najviše pažnje posvećuje razvoju vještina i kompetencija kao alternativi za pronalaženje boljeg posla ali i za unapređenje vlastitih sposobnosti, projekt Job shadowing, ili „posao iz sjene“, postaje sve popularniji i u Bosni i Hercegovini. Zato ga međunarodni programi podrške mladima uključuju u svoje ponude ne samo za studente i mlade već i kao vid prekvalifikacije na tržištu rada za osobe starije životne dobi.

 Čitav članak dostupan je u novom izdanju IUVENTE, koji možete pregledati ovdje.